Kørekort til lastbil

Kørekort til lastbil

Kurser

Lastbilkørekort – Tag kørekort lastbil 

Har du altid elsket store køretøjer og godt kunne tænke dig et job, hvor der i den grad er frihed under ansvar? Så er et lastbilkørekort oplagt for dig. Hos AMU SYD har du mulighed for at tage det store kørekort, kategori C, på kun 30 dage.
 

Gode jobmuligheder med stort kørekort

Der er mangel på chauffører i transportbranchen, derfor åbner et lastbilkørekort for en masse forskellige jobmuligheder, både nationalt og internationalt. Du står dermed stærkere i din jobsøgning, når du har det store kørekort.
Uddannelsen til lastbilchauffør baner blandt andet vejen for at blive flyttemand, godschauffør, tankbilchauffør eller renovationsmedarbejder. Mulighederne er mange. Derfor har du gode chancer for at finde et job med det samme, når kørekortet er i hus.
 

Vil du være selvstændig vognmand?

Så er et lastbilkørekort første step på vejen mod drømmejobbet og en tilværelse som selvstændig vognmand med egen lastbil. 
 

Fordelene ved et arbejde som lastbilchauffør

Der findes mange fordele som lastbilchauffør. Du får for eksempel:
  • Lov til at køre lastbil hver dag
  • Et selvstændigt job med stor frihed
  • God løn 
  • Mange spændende jobmuligheder
  • Mulighed for at køre i både Danmark og udlandet

Bliv lastbilchauffør

Når du tager uddannelsen til lastbilchauffør på AMU SYD, gennemgår du et kombineret kursus, hvor du bruger 10 dage på at tage kørekortet og efterfølgende tager den lovpligtige chaufføruddannelse.
Chaufføruddannelsen kan tage enten 20 eller 40 dage og skal gennemføres, før du kan bruge dit kørekort erhvervsmæssigt.
Chaufføruddannelsens varighed fastsættes af lov efter din alder. Er du under 21 vil din chaufføruddannelse vare 8 uger, og er du over 21 vil den vare 4 uger.
  
I undervisningen af kørekortet vil du få teoretisk og praktisk undervisning i at føre en lastbil.
Du vil i den teoretiske undervisning blive undervist i færdsel, teknik, adfærd og lovbestemmelser, som alt sammen afsluttes med en teoretisk og praktisk prøve.

Køretimerene foregår i en af vores moderne lastbiler, hvor du sammen med en erfaren og dygtig underviser kører både på landevejen, motorvejen og i byen. På køreteknisk anlæg får du lov at teste lastbilen på glatbane. Du lærer med andre ord at køre lastbilen efter alle kunstens regler og med hovedvægt på sikkerheden.

På uddannelsen vil du lære om godstransport både nationalt og internationalt. Du vil lære at lastsikre og udføre færdselsrelateret førstehjælp, og du får kendskab til bl.a. miljørigtig kørsel, sundhed og køre-hviletidsbestemmelser.

Chaufføruddannelsen har skal fornyes hvert 5. år, dette kan ske på et af vores mange efteruddannelseskurser →
 

Hos AMU SYD tilbyder vi mange uddannelser inden for transport

Du kan tage et stort kørekort og blive lastbilchauffør med en chaufføruddannelse på AMU SYD, men vi udbyder også mange andre transportuddannelser fx ADR-kurser, grundlæggende kvalifikationsuddannelse, EU-efteruddannelser og kørsel med vogntog.
Herunder kan du finde vores kurser, uddannelser og efteruddannelser i godstransport. 

FAQ - Lastbilchauffør

Prisen på et kørekort til lastbil afhænger af din uddannelse og om du er i arbejde eller ej.
Du kan se prisen under "Læs mere", på de aktuelle hold.

Et kørekort til lastbil er en god investering i en fremtid med gode jobmuligheder.
For at kunne tage et lastbilkørekort skal du have et gyldigt kørekort til almindelig bil (kategori B), og være fyldt 21 år, før du skal til din første prøve.
 
Derudover skal du beherske det danske sprog på et niveau, der svarer til ’Prøve i dansk 2’, og kunne få en godkendt lægeattest hos din egen læge.
Hvis du er ledig, kan der være mulighed for at tage stort kørekort som 6 ugers jobrettet uddannelse, da uddannelsen til lastbilchauffør findes på den regionale positivliste. 

Har du ikke ret til 6 uger jobrettet uddannelse, skal din A-kasse og dit jobcenter bevillige dig uddannelsen til chauffør.

Henvend dig hos dit jobcenter for at finde ud af, hvad der gælder for dig. 
  • Et C1 kørekort er til ’Lille lastbil’ på højst 7500 kg med en hænger, der vejer maksimalt må veje 750 kg.
  • Kørekort i kategori C er til ’Stor lastbil’ på over 3500 kg.

Når du har bestået Godstransport med lastbil på AMU SYD, får du kørekort til stor lastbil, kategori C.
  • Du skal være fyldt 21 år for at tage kørekort til lastbil kategori C.
  • Det er muligt at starte på chaufføruddannelsen tidligere, så længe du når at fylde 21 år, inden du skal op til din første prøve.  
Kørekort i kategori C, som er udstedt efter 19. januar 2013, skal som udgangspunkt fornys hvert 5. år.

Er du over 70 år, skal dit kørekort fornyes oftere.

Du kan finde de specifikke regler for fornyelse af kørekort her →
Du skal henvende dig på Borgerservice, når dit kørekort skal fornyes.

Det er vigtigt, at du medbringer et vellignende foto af dig selv, identifikation, dit gamle kørekort samt en lægeattest.
Med et kørekort i kategori C må du køre en stor lastbil på over 3500 kg.
Som faguddannet lastbilchauffør ligger gennemsnitslønnen på omkring 33.000 kr. om måneden inkl. feriepenge, pension mv.

Lønnen varierer alt efter, hvordan du arbejder. Kører du fx aften og nat, er lønnen højere.
Ja. Udover kørekortet til lastbil, skal du også have et EU-kvalifikationsbevis for at køre erhvervskørsel i lastbil. Det er lovkrav i EU, at alle lastbilchauffører skal have et gyldigt EU-bevis, når de udfører erhvervsmæssig kørsel.

EU-beviset tages som en efteruddannelse for lastbilchauffører, efter kørekortet er erhvervet. Beviset skal fornys hvert 5. år.

Læs mere om EU-kvalifikationsuddannelsen her →
Med et lastbilkørekort kan du bl.a. få job hos en vognmand som godschauffør eller tankchauffør. Du kan også få arbejde som chauffør i et renovationsfirma eller som flyttemand.

Der er stor mangel på lastbilchauffører i Danmark, derfor er der gode jobmuligheder, når du tager en chaufføruddannelse.
Hvis du transporterer farligt gods, når du kører som chauffør i erhvervsmæssig sammenhæng, er det lovkrav, at du har et gyldigt ADR-bevis.
Farligt gods kendetegnes ved at være alle former for gods, der kan forårsage skader på mennesker og omgivelser, hvis ikke det bliver håndteret korrekt, fx kemikalier, fyrværkeri eller olie.

Du kan læse mere om reglerne for ADR-beviser her →