AMU SYDs svejsecenter er træningsbane for ung dansk smedetalent

16. august 2024
jakob


I foråret vandt 21-årige Jakob Østergaard Nielsen DM i Skills inden for svejsning. Nu retter han blikket mod en endnu større udfordring: WorldSkills, som afvikles i Frankrig til september.
 

Masser af Skills

Jakob er i fuld gang med det sidste år af sin læretid som klejnsmed hos Damgaard Metal. Som en del af uddannelsen tager han skoleophold på HANSENBERG i Kolding, ligesom mange andre unge i faget. Dog har Jakobs læretid været mere begivenhedsrig end de fleste andre smedelærlinges. Efter han i april vandt DM i Skills, er han kvalificeret til WorldSkills i Lyon til september, og i 2025 dyster det unge talent ved EuroSkills på dansk hjemmebane i Herning.
 

Fokus på træning og udvikling

Når man skal konkurrere om at blive verdensmester inden for sit fag, kræver det fokuseret træning. En del af træningen til WorldSkills har Jakob i samarbejde med sin lærer og landstræner, Martin Bonde fra HANSENBERG, besluttet at flytte på den anden side af gaden, nærmere bestemt AMU SYDs svejsecenter. Her har han mulighed for at arbejde tæt sammen med erfarne faglærere, der kan hjælpe Jakob med at styrke rutinerne og udvikle på sin tekniske kunnen. At AMU SYDs svejsecenter er blevet træningsbane i så vigtig en sammenhæng, er ikke tilfældigt:

Jeg var på mit tredje hovedforløb i foråret, hvor jeg brugte noget tid på AMU SYD, og der opdagede jeg, at der virkelig er styr på sagerne her,” fortæller Jakob, ”Brian, Preben, og Morten, som er svejsefaglærere på AMU SYD, har rigtig meget praktisk erfaring, og værkstedet fungerer godt til at få styr på rutinerne, svar på spørgsmål og sparring på både teknik og resultat.
 
Der er i alt afsat 7 uger til intensiv træning optil konkurrencen. To af ugerne bruges på at finpudse svejseteknikker sammen med AMU SYDs svejsefaglærere. Udover den planlagte træning, integrerer Jakob sine daglige opgaver hos Damgaard Metal som en del af sin forberedelse.
 

Fra gymnasiet til smedeværkstedet

Interessen for metalbranchen sneg sig stille og roligt ind på Jakob, mens han gik i gymnasiet. Efter han blev student, valgte han at følge sin passion for håndværk, inspireret af de mange timer, han havde tilbragt i skolens metalværksted sammen med en kammerat. I stedet for at tage et sabbatår, besluttede Jakob sig for at søge en læreplads som klejnsmed. Det valg har han ikke fortrudt.

Jeg vil stadig gerne læse videre til maskiningeniør, som det har været planen hele tiden,” fastslår Jakob, der er sikker på, at hans praktiske erfaring som smed vil give ham en fordel, når han på et tidspunkt vælger at videreuddanne sig:

Det er helt sikkert, at jeg bliver en bedre maskiningeniør, når jeg har en håndværksmæssig baggrund og ved, hvad der kan lade sig gøre i praksis.
 

Stolt ambassadør for sit fag

Jakob er stolt af sit fag og ser frem til at repræsentere Danmark i Lyon, hvor han bliver den første danske smed, som deltager i konkurrencen. Han håber på, at hans deltagelse vil inspirere flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Til DM stod der mange små børn med store øjne og så på mig og de andre deltagere svejse. Hvis bare én af dem har fået interesse for faget, og måske bliver smed, så er jeg glad,” fortæller Jakob, der også ser ind i en fremtid som rollemodel, hvor han skal ud at fortælle om sin uddannelse på skoler rundt omkring i landet.
 

Solid opbakning fra baglandet

Deltagelsen i både WorldSkills og EuroSkills kræver tid og dedikation, og Jakob er taknemmelig for den støtte, han modtager fra både HANSENBERG, faglærerne på AMU SYD og sin arbejdsplads. ”Det er helt tydeligt, at de glæder sig sammen med mig, og de gør, hvad de kan for at hjælpe mig, selvom jeg godt ved, at de jo også mangler en arbejdskraft i hverdagen, når jeg træner,” siger Jakob.

For at dække nogle af udgifterne til træning, udstyr og ophold i Frankrig har Jakob modtaget støtte fra ”Fonden Foreningen til uddeling af Arbejdsgivernes uddannelsesaktiviteter”.

Det har været en stor hjælp. Det er bare så fedt at få lov at være med. Jeg glæder mig helt vildt,” slutter WorldSkills-deltageren af.