Brancheskift og fast arbejde
Da Ib Nielsen blev ledig fik drømmen om at arbejde offshore nyt liv. Nu er han godt på vej mod et skift til en branche med mangel på arbejdskraft så langt øjet rækker.
Et isoleret forløb
I samarbejde med virksomheder i offshore industrien, STAR – styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering og jobcentrene i region Syddanmark har AMU SYD udviklet et kursusforløb, der skal sikre mere specialiseret arbejdskraft inden for teknisk isolering til offshore industrien og samtidig give mulighed for et smidigt brancheskift på bare to måneder.
For Ib Nielsen er forløbet helt perfekt: At arbejde offshore har altid stået højt på ønskelisten, så da muligheden for at opkvalificere sig til teknisk isolatør til offshore industrien bød sig, slog han til.
”Drømmen om at arbejde offshore har altid spøgt lidt hos mig. Og da jeg blev ledig stødte jeg på det her forløb. Det var bare lige mig.” fortæller Ib, som oprindeligt er uddannet blikkenslager. Gennem de sidste 30 år har han arbejdet som både smed og VVS’er, og kendte derfor lidt til faget på forhånd.
Selve kursusforløbet strækker sig over to måneder og byder på introuge, pladeudfoldning trin 1-2-3, pladeisolering til Offshore, køleisolering og til slut et obligatorisk sikkerhedskursus. Efter endt forløb er kursisterne klædt på til at arbejde offshore med teknisk isolering.
Introuge med lægetjek
Man har et lidt anderledes arbejdsliv, når man arbejder på en boreplatform. Typisk er man afsted i 14 dage og hjemme i 3 uger. Der er fuld forplejning på boreplatformen, så i princippet behøver man ikke foretage sig ret meget andet end at passe sit arbejde, når man er afsted. Et sådant arbejdsliv stiller krav til både fysik, bagland og psyke. Derfor skal alle kursister gennem en screening med lægetjek, før de endeligt ved, om de kan fortsætte forløbet.
”Vi kan som udgangspunkt lære alle den faglige del, men det er Ikke alle kursister, der egner sig til at arbejde offshore. Det kræver altså noget andet, når man ikke kommer hjem til aftensmad hver dag. Derfor laver vi denne introuge med screening og lægetjek, så vi ikke sender nogle videre i forløbet, der senere må bakke ud.” fortæller Ole Møller, Udviklingschef på AMU SYD
For Ib var lægetjekket forbundet med en vis nervøsitet, men det viste sig at være helt ubegrundet:
”Jeg har lidt for højt blodtryk. Det var jeg bekymret for. Men det gik så fint. Lægerne er virkelig dygtige og tog forbehold for tidligere skader osv. Jeg gik heldigvis glat igennem.” smiler Ib og glæder sige over, at drømmen om at arbejde offshore er tæt på at blive virkelighed.
Bordtennis?
Det sociale aspekt fylder meget, når man er langt væk hjemmefra i lange perioder, og det skal man gøre sig nogle tanker om. Det var dog ikke lige den del, der fyldte mest for Ib, før han kom på forløbet.
”Jeg havde helt ærligt ikke tænkt over det. Da min kontaktperson fortalte, at jeg også skulle kunne spille bordtennis for at arbejde offshore, troede jeg, at det var en joke. Men det giver virkelig god mening. Man er jo sammen mere eller mindre uafbrudt, når man er afsted.” fortæller han.
Som en del af introugen kommer kursisterne også gennem et teambuildingforløb med forskellige øvelser. Det er medvirkende til, at der lægges et godt, socialt fundament for holdet allerede fra start.
”Det er helt vildt genialt! Det er så godt, at vi laver øvelser og griner sammen. På den måde lærer vi hinanden at kende og får sænket paraderne. Så er det lidt nemmere at gå til hinanden bagefter og få hjælp.” fortæller Ib.
Faglig snilde
Den faglige del af kurset varer sammenlagt 38 dage. På den tid kommer kursisterne gennem et intensivt læringsforløb, der klæder dem på til arbejdet på en boreplatform.
”Jeg tror på, at alle kan lære det her. Det er ikke svært. Vi hjælper hinanden på holdet og vores undervisere er gode til at gøre tingene forståelige og undervise på de forskellige niveauer.” forklarer Ib
Arbejdet med pladeudfoldning kræver akkuratesse, men med håndværksmæssig forståelse kan langt de fleste opnå de faglige kompetencer, der efterspørges i offshore industrien.
Når man spørger Ib, hvad han synes om faget, har han svært ved at skjule sin begejstring:
”Det er simpelthen sjovt. Det kan måske lyde lidt overdrevet, når man taler om at skære og bukke plader, men det er det altså. Hvis man kan lide at tegne og bruge sine hænder, så er det et fedt fag.”
Sikkerhedskursus forude
Efter de faglige opkvalificeringer skal kursisterne gennemføre et 3-dages sikkerhedskursus.
Al transport til og fra boreplatformen foregår med helikopter. Det er lidt specielt, og der er naturligvis en del sikkerhed, man skal have styr på i den forbindelse. Sikkerhedskurset foregår hos Maersk Training i Esbjerg, og særligt en af øvelserne kan godt give anledning til en smule sommerfugle i maveregionen.
”Vi skal kunne komme ud af en helikopter under vand. Det skal vi træne i en simulator under vandet. Det er jeg godt nok lidt spændt på. Men der er jo ikke andet at gøre, end at tage det som en oplevelse” fortæller Ib og fastslår: ”Det skal bare overstås.”
Voldsom efterspørgsel
Når Ib og de andre 16 kursister er færdige med forløbet, kigger de ind i en branche, som skriger på arbejdskraft. Det har Ib allerede oplevet på egen krop:
”Jeg bliver kimet ned af arbejdsgivere. Den dag jeg startede her, var der 3 virksomheder, som ringede og ville have mig til samtale. Det er helt vildt.”
Det vidner om den store mangel, der er på tekniske isolatører både på land og offshore, så opkvalificeringen er godt givet ud, hvis man vil have en fremtid med jobsikkerhed.
”Vores største problem bliver nok, at vi aldrig bliver arbejdsløse. Det kan jeg simpelthen slet ikke se for mig med den efterspørgsel, der er.” smiler Ib.
Det første hold tekniske isolatører til offshore er færdige og klar til at tage helikopteren på arbejde allerede i midten af maj måned.
Du kan læse mere om forløbet her →