Tre unge ryttere drømmer om VM og OL
Hvordan er det at være ung og samtidigt have ambitioner om at deltage i VM og OL?
”Jeg har ambitioner og drømmer om at deltage i både VM og OL, men jeg har sagt til mine forældre, at jeg ikke vil have restriktioner i forhold til et socialt liv og mine venner”, fortæller 18-årige gymnasieelev Maria Barnewitz Schou. Hun har redet altid og været på landsholdet i ridebanespring, siden hun var 10 år.
”Vi koordinerer jo meget selv, hvis vi fx skal noget en lørdag, jamen, så rider vi jo bare de andre dage”, uddyber Caroline Rehoff Pedersen. Hun er modsat Maria først startet med at ride som 12-årig og kom på landsholdet som 16-årig.
Aflyste stævner her i foråret
18-årige Kristian Würtz Green, som kom på landsholdet i dressur som 13-årig, siger: ”Jeg bruger det meste af min tid på hestene. Mine forældre har et stutteri, og jeg når ikke meget andet i hverdagen. I corona-tiden, hvor gymnasiet var lukket, har jeg været mere sammen med hestene, trænet og haft ro fra stævner. Jeg har forsøgt at få det bedste ud af situationen”.
Caroline har modsat Kristian været mere udfordret af den ufrivillige stævnepause: ”Det har været lidt svære at holde motivation oppe, nu vi ikke trænede hen imod stævnerne. Det er også lidt øv, for det er ved at være min hests sidste år inden ”pension”, så jeg havde regnet med, at vi bare skulle give den max gas til stævnerne her i foråret og sommer”.
Hvorfor er de 3 unge ryttere på AMU SYD?
Alle tre ryttere er på AMU SYD for at deltage i kurset Dyretransport HESTE. Efter bestået kursus modtager de kompetencebevis, der er obligatorisk ved transport af heste på kørselsafstande over 65 km i en økonomisk virksomhed.
”Fordelen ved kurset er, at vi nu er mindre afhængige af vores forældre”, fortæller de alle tre med et stort smil. ”Vi ved jo godt alt det om hestevelfærd og pleje, men der er noget lovgivning, som faktisk er ok at lære. Men nu må vi endelig selv transportere vores heste over længere afstande”.
Hvad er det fede ved at bruge meget tid og energi på jeres sportsgren?
”Fællesskab og konkurrerer. Når du rider ind på banen, så er du på, der er forventninger og et pres på. Det er fedt”, fortæller en smilende Caroline. Hun gik ud af 1. g og rider nu fuld tid.
”Jeg er meget fascineret af at kunne træne hestene og opbygge et bånd til dem. Jeg kan godt lide at arbejde med dem og opleve, at de udvikler sig, fortæller Kristian og uddyber, ”Min mor er træner for mig, så vi har det sammen. Vi er meget bevidste om skiftet mellem, at nu er vi træner og rytter og efterfølgende mor og søn. Det har vi arbejdet meget med”.
Under snakken med Caroline, Maria og Kristian et det tydeligt, at de har det sjovt sammen. ”Vi kender hinanden fra stævner. Kristian er eneste dreng i gruppen og eneste dressurrytter, men vi hygger, fester og fejrer sejrene sammen” fortæller de nærmest i kor.
Ung, ambitiøs og realistisk
Alle tre drømmer om at deltage i VM og OL.
Vejen mod drømmen har budt på mange sejrer og oplevelser, som betyder meget for dem. Maria fremhæver: ”Det var en kæmpe stort at ride 150-springning til Danish Derby Horse Show og junior EM i Holland sidste år”.
Caroline siger: ”Hvis jeg skal fremhæve noget af det vildeste indtil videre, så var det at blive bedste danske junior til EM sidste år. Eller da jeg blev nordisk mester i Norge i 2018”.
De tre unge ryttere ved at drømmen om VM og OL er ambitiøs, og her slutter Kristian af med ”Det kræver meget af os og hestene, og så er der selvfølgelig mange ting, som skal spille, for at det kan lykkes”.